MiiLD | WZC Zilversterre – Gent
21949
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-21949,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.6,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

WZC Zilversterre – Gent

De tijd van mijn leven

WZC Zilversterre – Gent

De tijd van mijn leven

 

100 jaar.

Een hele tijd.

Een heel mensenleven.

En er is zoveel gebeurd.

 

naar een concept van unik-id i.s.m. MiiLD

 

Voor WZC Zilversterre in Gent ontwierpen we met veel zorg een mens-ondersteunende inrichting. We namen ook opdrachtgever, personeel en het bouwteam mee in een traject waarbij we bij het maken van keuzes steeds vertrokken zijn vanuit de mensen die in het gebouw zouden gaan wonen, werken en verblijven.

We zouden niet zijn wie we zijn zonder de omgeving om ons heen. Hoe we die omgeving waarnemen en beleven, bepaalt voor een groot stuk hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen. We besteedden daarom veel aandacht aan beleving en zintuiglijke prikkelverwerking, leesbaarheid, begrijpbaarheid, oriëntatie en het vinden van je weg, sociaal comfort en welzijn.

En natuurlijk zouden we niet zijn wie we zijn zonder onze eigenheid, persoonlijkheid, ervaringen, herinneringen en dromen. Geen goeie omgeving zonder ruimte om jezelf te zijn. Zo lang mogelijk zelfstandig kunnen zijn. Zelf kunnen beslissen. Je zinvol voelen. Ruimte hebben voor je eigen identiteit en verhaal. Je omgeving herkennen en erkend worden in wie je bent. Met huiselijkheid als rode draad.

Het ondersteunende sfeer- en kleurconcept is uitgewerkt naar een concept van unik-id i.s.m. MiiLD: “De tijd van mijn leven”. Het vertelt het verhaal van een heel mensenleven. 100 jaren, een lange aaneenschakeling van gebeurtenissen, herinneringen en dromen. Met de sferen, vormgeving, kleuren en materialen van de verschillende afdelingen in het gebouw nemen we je graag mee in de tijd.

 

'EXPO 1913' : gelijkvloers inkom, Orangerie, kapsalon, boetiek

Het begint allemaal in de periode van de 19e universele Wereldtentoonstelling in Gent in 1913, midden in het Miljoenenkwartier om en rond de plek waar nu WZC Zilversterre gebouwd is. 1913, het gouden gloriejaar in Europa, het jaar waarin de kunst, muziek en literatuur hoogtij vieren, alsof er geen morgen is. Een sleuteljaar in de Europese cultuur. Een jaar waarin het leven voluit gevierd wordt. Het is ook de periode waarin “Le Foyer de la Femme” haar ontstaan kent.

 

Deze tijdsgeest, deze sfeer, hebben we dan ook een centrale plaats gegeven in het dynamische hart van Zilversterre. Je kan er het leven be-leven. Samen keuvelen bij een lekker stukje taart en een heerlijke kop koffie in de ruime, stijlvolle Orangerie, met knusse hoekjes, veel daglicht en natuurlijke planten, warme kleuren en een vleugje pianomuziek. Mensen kijken, anderen ontmoeten. Een bezoek aan de kapper, jezelf laten verzorgen en verwennen, omringd door de sfeer van toen met het comfort van nu. Een verjaardagskaartje en wat koekjes kopen voor de achterkleinkinderen die straks komen. Comfortabel nieuwe sloffen passen of een nieuwe sjaal uitkiezen voor de winter die er straks weer aankomt. De gezellige boetiek maakt het –binnenshuis- mogelijk.

 

'The Great Gatsby” – de jaren ’20-’30 : woonzorggedeelte 1e verdieping

De jaren ’20, ook wel “The Roaring Twenties” genoemd, brengen ons terug naar de tijd na de Eerste Wereldoorlog, waarin de welvaart weer op gang komt en er idealisme en optimisme heerst. Het is de periode van de drooglegging in Amerika, de Charleston, de “flappers” -hoeden, de eerste bioscoopfilms. Het is ook de tijd waarin de Amerikaanse auteur F. Scott Fitzgerald zijn bekende roman “The Great Gatsby” schrijft, die later ook meermaals verfilmd wordt. “Fitzgerald”, het woonzorggedeelte op de 1e verdieping, is naar hem vernoemd.

 

'Mid-Century Movie Scenes' – de jaren ’40-’50 : all-in woningen 1e & 3e verdieping

Naast de harde jaren van de Tweede Wereldoorlog, leeft er steeds hoop. Hoop op betere tijden, dromen van een nieuw begin. Mensen vinden troost en steun bij elkaar. Gezellig samenzijn rond het haardvuur, verhalen vertellen, beluisteren en bekijken. Het is ook de periode van de opkomst van de film en de cinema’s, waar mensen even kunnen wegdromen naar een fictieve wereld. De succesvolle romantische Amerikaanse film “Casablanca”, met Humphrey Bogart en Ingrid Bergman in de hoofdrollen, ontleent dan ook zijn naam aan de afdeling met de all-in woningen op de 1e verdieping.

De Mid-Century-sfeer wordt doorgetrokken naar de gemeenschappelijke ruimten van de all-in woningen op de 3e verdieping, waar rust en gezellig samenzijn centraal staan. Je kan er in herfst en winter cocoonen bij het haardvuur of in de gezellige zetels genieten van een goed boek of een fijne babbel. Bij mooi weer kan je je in de zon nestelen op het ruime dakterras. Deze afdeling draagt de naam van de Britse verpleegster “Edith Cavell”. Eerder al sierde haar naam één van de huizen van Le Foyer de la Femme.

 

'The Golden Years' – de jaren ’50-’60 : woonzorggedeelte gelijkvloers

In deze periode verandert de wereld in een snel tempo. Er komen nieuwe uitvindingen, nieuwe technieken en materialen die het dagelijkse leven ingrijpend veranderen. Optimisme en de levensvreugde groeien uit tot een welvaartsmaatschappij. Het gezin staat centraal en er is veel aandacht voor sfeer en gezelligheid in de huiskamers. Fleurige felle kleuren zoals rood, geel en blauwgroen brengen leven in het interieur. Radio en TV doen er hun intrede en popmuziek wordt immens populair. De gelijkvloerse afdeling van het woonzorggedeelte ontleent dan ook haar naam aan de beroemde Franse dichter-zanger-acteur-regisseur Serge “Gainsbourg”.

 

'Sweet Seventies”'– de jaren ’70 : all-in woningen 2e verdieping

De jaren ’70: uitbundigheid, oranje en bruin, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het zijn de tijden van Eddy Merckx, voor het eerst op vakantie met het vliegtuig en natuurlijk ook ABBA en de opkomst van de disco-stijl. Op TV is de Amerikaanse detectiveserie “Columbo” met Peter Falk in de hoofdrol razend populair. De afdeling met de all-in woningen op de 2e verdieping dankt haar naam aan deze serie en is geïnspireerd op de typische Seventies-sfeer. De gemeenschappelijke leefruimte met open keuken biedt ruimte voor allerhande activiteiten, zoals bvb bloemschikken, handwerken, tekenen, enz.

 

'Feestival' – de jaren ’80-’90-‘2000 : koffiekamer personeel

In deze periode groeit het aantal muziekfestivals in onze streek. Mensen komen samen om te genieten van bekende en minder bekende artiesten en hun muziek. De festivalsfeer kenmerkt zich door ongedwongen samenzijn, eenvoud, gezelligheid, diversiteit en kleur. Waar ieder zichzelf mag zijn. Het interieur en de sfeer van de koffiekamer is hierop geïnspireerd en biedt ook ruimte voor eigen invulling en aankleding. Om even tot rust te komen en voor jezelf te zorgen.

 

'Nu' : Wellness & daktuin

Hier vind je een plek om helemaal tot rust te komen, om je hoofd leeg te maken en te genieten van het moment zelf. Op de daktuin krijg je bovendien een prachtig uitzicht op de volledige skyline van Gent. Het interieur van de wellnessruimte is geïnspireerd op de natuur. Groene tinten in combinatie met waterelementen, warm hout en aardetinten zorgen voor balans en harmonie. Je kan er opwarmen in de biosauna, je verfrissen in de regendouche en ontspannen in de jacuzzi. De aardetinten in de relaxatieruimte, massageruimte en infraroodruimte creëren een rustige, ingetogen sfeer. In de fitnessruimte ondersteunt en stimuleert een helder kleurenpallet dan weer activiteit en beweging.

 

Het kind in ons

Fotografe Lieve Blancquaert maakte voor Zilversterre een reeks prachtige portretten van ouderen over de hele wereld én van de kinderen uit het eerste leerjaar van de school ‘Klim’ die zich naast Zilversterre bevindt. Het resultaat is een samengaan van jong en oud, de cyclus van groeien en opschuiven naar een volgende generatie, steeds met het kind in ons. De portretten kregen een weloverwogen plek in de gangen en ondersteunen er het vinden van je weg.

 

Sfeer- en kleurconcept ism Nathalie Verdonck

Orangerie ism Minne Warmenbol

Portretten: Lieve Blancquaert

Project

Nieuwe woonzorgomgeving voor mensen met en zonder dementie.

Opdrachtgever

WZC De Foyer vzw

Datum ingebruikname

1 december 2017

Category

Werken, Wonen, Zorgen

Tags
autismevriendelijk, dementie, healing environment, interieurontwerp, kleur, ouderenzorg, sfeer- en kleurconcept, zorg, zorgwonen