MiiLD | WZH Molenkouter – Wichelen
149
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-149,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.6,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

WZH Molenkouter – Wichelen

De film van ons leven

WZH Molenkouter – Wichelen

De film van ons leven

 

Op vraag van de gemeente en het OCMW van Wichelen creëerde MiiLD een mensondersteunend sfeer- en kleurconcept voor het bestaande woonzorgcentrum en de nieuwe uitbreiding voor mensen met dementie. MiiLD maakte eveneens het ontwerp voor de nieuwe inrichting. Het hele ontwerp en concept kadert ook in het conceptueel masterplan “De film van ons leven”, dat samen met unik-id voor de site in Wichelen werd bedacht.

 

Ons uitgangspunt was het creëren van een huiselijke, leesbare en voorspelbare leefomgeving die de eigenheid en mogelijkheden van haar bewoners maximaal ondersteunt, zodat mensen zich er veilig, comfortabel en thuis voelen. We combineerden algemeen basiscomfort met keuzemogelijkheden en toevoeging van aangepaste prikkels.

 

Een thuis waar je jezelf kan zijn

 

Het mensondersteunend sfeer- en kleurconcept voor de ganse inrichting van Woonzorghuis Molenkouter is geïnspireerd op de omgeving en het leven van de inwoners van Wichelen, Schellebelle, Serskamp en Bruinbeke. Elkaar ontmoeten en samen dingen doen, staan hier centraal. Het is één groot dorp, waar iedereen zichzelf kan en mag zijn. Waar ieder zijn eigen rol speelt. Woonzorghuis Molenkouter is dan ook een dorp op zich, waarbij de afdelingen opgevat zijn als wijken die allemaal rond de kern van het dorp gesitueerd zijn en waarin de omgeving van Wichelen duidelijk en voelbaar aanwezig is.

 

In de “Suikerstraat”, de woonzorguitbreiding voor mensen met dementie, zijn alle persoonlijke kamers gesitueerd rond een op maat ontworpen centrale leefruimte met een afzonderlijk zit- en eetgedeelte, een eigen keuken en twee op het ritme van de zon georiënteerde en ingerichte binnentuinen. In deze omgeving kunnen de bewoners vrij en veilig bewegen. Elementen die onrust kunnen veroorzaken werden gecamoufleerd en zaken die mensen helpen hun weg te vinden of een activiteit te starten kregen een duidelijke en herkenbare plek. Door een doordacht kleurgebruik en de toepassing van de principes van wayfinding kunnen bewoners langer zelfstandig blijven en beter zelf hun weg vinden. Het behoud van eigenwaarde en zingeving staan hierbij centraal. Zo werden er 4 beleefplekken rondom de binnentuinen en langsheen de looproutes ingericht, elk geïnspireerd op de omgeving en het leven van de bewoners zelf: als aantrekkingspunt, als rustpunt, maar ook als oriëntatiehulp. In de Scheldehoek kan je bijvoorbeeld in een comfortabele oorfauteuil tot rust komen en kijken naar live-beelden over de Schelde, net zoals je dat op dé ‘dorpsbank’ aan het water zou doen. De luidsprekers in de oorfauteuil ondersteunen de beelden met passende natuurgeluiden. De gezellig brei-zetel en de tactiele ladenkast vol met handwerksnuisterijen in de ‘Pauline en Paulette’-hoek nodigen dan weer uit tot activiteit.

 

Zorgen voor iemand anders is ook … zorgen voor jezelf

 

De ruimtes voor de zorgverleners en gans het team van het ondersteunend personeel liggen zoveel mogelijk buiten de leefomgeving van de bewoners en daar waar ze er toch aan grenzen, zijn ze onopvallend mogelijk vormgegeven. Dit komt niet alleen de huiselijkheid en dus de bewoners ten goede, maar ook de zorgverleners zelf krijgen hierdoor meer privacy. Ook zij kunnen er ongestoord even tussenuit, als ontspanning tijdens de pauzes, maar ook wanneer het allemaal even te zwaar wordt, is er een aparte rustige ruimte voor een gesprek of rustmoment.

 

De sfeer en kleuren die in de vergaderruimte en ontspanningsruimten voor het personeel zijn toegepast, zijn geïnspireerd op de wensen en ideeën van de mensen zelf en creëren een heel andere sfeer dan de ruimten voor de bewoners. In deze ruimten -zonder daglicht- werd de natuur naar binnen gehaald. Ook hier is eigenheid belangrijk en moet je jezelf kunnen zijn. Wat bijkletsen met de collega’s of eerder even rustig in de zetel met een tijdschrift of de krant. Er even tussenuit.

 

ism Nathalie Verdonck

Project

Woonzorgomgeving voor mensen met en zonder dementie.

Opdrachtgever

OCMW en gemeentebestuur Wichelen

Datum ingebruikname

juni 2015

Category

Werken, Wonen, Zorgen

Tags
dementie, healing environment, interieurontwerp, kleur, ouderenzorg, sfeer- en kleurconcept, zorg, zorgwonen