MiiLD | Een terugtrekplek voor M.
22970
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-22970,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.6,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Een terugtrekplek voor M.

"Een plek voor jezelf, ook als je ouder wordt"

Een terugtrekplek voor M.

Al in 2019 werd ik gecontacteerd door M. en G., twee enthousiaste en energieke zeventigers.

 

Of ik hen wilde helpen bij de overgang van hun mooie maar ondertussen te groot geworden villa in het groen naar een onderhoudsvriendelijker, praktischer en alles-gelijkvloers-appartement aan de rand van de stad. Ze hadden ingetekend voor een sleutel-op-de-deur nieuwbouwformule, waarbij nog heel wat inrichtings- en afwerkingskeuzes gemaakt dienden te worden. Ik mocht hen begeleiden van bij het ontwerp tot na de oplevering.

 

Het allerbelangrijkste vonden ze dat ze hun ’thuisgevoel’ en alles wat daarbij hoorde, mee wilden nemen naar hun nieuwe plek. Comfort, rust, genieten, relaxen en een warm-nest-gevoel stonden daarbij centraal.

 

Samen deden we de ’toer’ in hun bestaande woning en terwijl ik zorgvuldig de maten opmat en foto’s nam, vertelden M. en G. bij elke meubel, schilderij, lampje of souvenir het verhaal erachter. Via hun interieur leerde ik ontzettend veel over deze fijne mensen: wat ze belangrijk vinden in het leven, waar ze blij van worden, wat hen bezighoudt, maar ook wat soms moeilijk gaat. Bij elke ontmoeting mocht ik ze telkens weer een beetje beter leren kennen. En telkens stond de koffie klaar.

 

Ook bij dit mooie project bleek dat ogenschijnlijke tegenstellingen tussen partners, andere ideeën over inrichting en organisatie en andere smaken en stijlen zich slechts aan de oppervlakte bevinden. Want wanneer we écht goed luisteren naar elkaars behoeften en wensen, dan blijkt dat deze helemaal niet zo verschillend zijn. Zo ook hier. Het resultaat is een interieur in balans, met een harmonieuze mix van alles wat het leven van M. en G. weerspiegelt.

 

De terugtrekplek voor M. was het laatste stukje van deze fijne interieurpuzzel. Het creëren van een eigen plek, helemaal voor zichzelf. Want hoewel het ruime appartement voor twee best veel ruimte bood, vonden ze het allebei belangrijk om elk hun eigen ‘hobbykamer’ te hebben, met ruimte voor werken, ontspannen en je omringen met de spullen die jou jou maken. Maar vooral, waar je jezelf kan terugtrekken en tot helemaal jezelf kan komen.

 

M. wilde ook graag snel kunnen switchen tussen activiteiten als naaien met de naaimachine, vlug even iets strijken of enkele mailtjes sturen met de laptop, zonder alles steeds te moeten opruimen en wegbergen.

Haar verzameling kunstboeken, souvenirs, reisverslagen van al haar reizen, fotoalbums, maar ook de noodzakelijke administratieve ‘paperassenwinkel’, extra beddengoed, e.d. wilde ze ordelijk en overzichtelijk maar uit het zicht kunnen wegbergen.

 

Op de foto’s hierboven kan je zien hoe we de L-vormige ruimte optimaliseerden en we eenheid en visuele rust creëerden. Een op maat gemaakt L-vormig bureau biedt een vaste stek voor de naaimachine én de laptop tegelijk. De ronde, zachte binnenhoek maakt ‘switchen’ tussen activiteiten eenvoudig. Terwijl je bezig bent heb je uitzicht naar buiten en is natuurlijk daglicht je trouwe metgezel.

 

Doordachte en ingewerkte LED-werkbladverlichting kan op maat aangepast worden, waarbij zowel de kleurtemperatuur (warmer of koeler licht) als de lichtintensiteit (meer licht of minder licht) eenvoudig met een afstandsbediening geregeld kan worden.

De inrichting van de kasten is flexibel, functioneel, praktisch en onderhoudsvriendelijk.

 

De 2 laatste foto’s laten de ruimte zien zoals ze was, vóór realisatie van het ontwerp.

 

Een plek helemaal voor jezelf, ook als je ouder wordt

 

Voor deze fijne totaal-opdracht mocht ik:

 

🌱 de bestaande meubels, decoratie, kunst, verlichting en souvenirs opmeten en in kaart brengen

🌱 de wensen en behoeften van de bewoners onderzoeken en in kaart brengen

🌱 de meest logische en natuurlijke flow in het nieuwe appartement optimaliseren

🌱 de mogelijkheden en beperkingen van de verschillende ruimten in het appartement onderzoeken en in kaart brengen

🌱 de daaraan gekoppelde functies en routings de meest logische en natuurlijke plek geven

🌱 een uitgewerkt en gedetailleerd interieurontwerp maken voor het hele appartement, waarbij:

  • maximaal de bestaande meubels, decoratie, kunst, verlichting en souvenirs een nieuwe, doordachte en passende plek kregen
  • maatkasten werden voorzien voor de keuken, dressing en hobbyruimte van M.
  • maximaal ruimte werd voorzien voor eigenheid, flexibiliteit, praktische inrichting, onderhoud, ergonomie en comfort

🌱 het elektriciteitsplan opmaken voor het ganse appartement, met doordacht geplaatste verlichtingspunten, stopcontacten, muziekaansluiteningen e.d.

🌱 een verlichtingvoorstel uitwerken, met een mix van armaturen uit het ‘oude’ huis en passende nieuwe toestellen

🌱 het mens-ondersteunend sfeer- en kleurconcept bedenken, met bijhorend schilderplan

🌱 alle aankopen en toonzaalbezoeken begeleiden m.b.t. de keuken, badkamer, vloeren, deuren, steeds vertrekkend vanuit het ontworpen sfeer- en kleurconcept

🌱 de bewoners begeleiden bij alle klantgesprekken met de projectontwikkelaar

🌱 hen adviseren en begeleiden bij de voorlopige oplevering van het appartement

 

De foto’s van de rest van het appartement zijn niet toegevoegd omwille van privacy-redenen.

 

Ondertussen wonen M. en G. al een tijdje in hun nieuwe appartement. Ze zijn heel blij met de -toch wel grote- stap die ze hebben gezet en voelen zich er ondertussen helemaal thuis.

 

De hobbykamer -terugtrekplek- van M. is net na Nieuwjaar 2023 door de schrijnwerker (Schrijnwerkerij De Cock) afgewerkt. Binnenkort wordt ook in deze ruimte nog wat kleur op de muren aangebracht (want nu is het nog wat wittekes 😉 ) en gaat M. nog op zoek naar een nieuwe, mooie en comfortabele bureaustoel, die niet alleen haar maar ook in het geheel past.

Project

Interieurontwerp met mensondersteunend sfeer- en kleurconcept en A-Z begeleiding bij sleutel-op-de-deur-project (privéproject).

Opdrachtgever

Privéproject

Datum ingebruikname

2021-2023

Category

Ontspannen, Werken, Wonen

Tags
beleving, healing environment, interieurontwerp, jezelf zijn, kleur, sfeer- en kleurconcept, terugtrekplek