MiiLD | Over (on)duidelijkheid, stress en… deuren: 5 waardevolle tips
22350
post-template-default,single,single-post,postid-22350,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.6,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Over (on)duidelijkheid, stress en… deuren: 5 waardevolle tips

Je hebt het misschien al wel eens meegemaakt: na een afspraak kom je terug in de inkomhal, met 6 deuren die er allemaal hetzelfde uitzien en je hebt geen idee meer welke de deur van de uitgang ook weer was. Je loopt in een smalle gang en plots zwaait er net voor je neus een deur open die je niet had opgemerkt. Of je moet tijdens het wachten in het gemeentehuis naar het toilet, alleen blijkt de deur die er toegang toe geeft onvindbaar.

Op zulke momenten ervaren velen van ons stress. Stress die ontstaat omdat de fysieke ruimte waarin we ons bevinden onduidelijk is.

We merken het meestal niet op, maar de plaats waar een deur staat en de manier waarop ze vormgegeven is, hebben wel degelijk invloed op de duidelijkheid, begrijpbaarheid (of ook: ‘leesbaarheid’) en voorspelbaarheid van de omgeving. En onze reactie daarop. Het al dan niet makkelijk vinden van je weg bijvoorbeeld, maar ook het wel of niet goed kunnen inschatten van wat er komt of wat er zich achter een deur bevindt.

Een essentiële houvast

Voor veel mensen betekenen de begrijpbaarheid en voorspelbaarheid van de omgeving een handige ondersteuning. Voor mensen met autisme echter betekent dit nog veel meer: het biedt hen een essentiële houvast in een veranderende en onvoorspelbare wereld. Door de duidelijkheid van de fysieke omgeving te verbeteren, in dit geval bijvoorbeeld deuren, kunnen we op die manier onnodige stress vermijden.

Meer dan de moeite waard dus om eens op een andere manier naar de deuren in je omgeving te kijken en te onderzoeken waar verbetering mogelijk is. Vaak gaat het zelfs over kleine aanpassingen, die een wereld van verschil kunnen maken op momenten dat het er écht toe doet. Zeker wanneer het stressniveau door andere factoren al verhoogd is.

Daarom deel ik graag deze 5 waardevolle tips om je op weg te helpen om deuren duidelijker, leesbaarder en voorspelbaarder te maken in je omgeving:

 
Tip 1

Bekijk je ruimte of gebouw eens opnieuw met een ‘beginnersoog’. Vind je de inkomdeur makkelijk, komende van alle mogelijke richtingen? En minstens zo belangrijk, ook omgekeerd: is diezelfde inkomdeur ook van binnenuit vlot herkenbaar als uitgangsdeur? Wandel aandachtig doorheen je ruimte of gebouw, alsof je hier voor de allereerste keer komt en merk op wat je daarbij opvalt.

Tip 2

Zorg dat deuren die makkelijk vindbaar of zichtbaar moeten zijn, voldoende contrasteren met de omliggende wand.

Tip 3

Deuren naar niet-toegankelijke of privéruimten kan je daarentegen beter minder opvallend maken.

Tip 4

Duid op het deurblad zelf of op de wand vlak naast de deur aan welke ruimte er achter de deur ligt en/of welke activiteiten er plaatsvinden. Dit kan bvb. met een naambordje, pictogram en/of zelfs een foto. Ook voor niet-toegankelijke ruimten geeft deze vorm van signalisatie extra duidelijkheid. In bepaalde gevallen kan ook een geheel of gedeeltelijk glazen deur voor bijkomende duidelijkheid en voorspelbaarheid zorgen.

Tip 5

Zorg dat elke eventuele aanpassing of aanduiding die je aanbrengt steeds duidelijk, concreet en huiselijk is.

Veel succes alvast met het ‘anders kijken’ naar de deuren om je heen (en laat me gerust ook weten wat je ervaringen en bevindingen zijn)!

Inge

 

Wil je meer weten over hoe je een ruimte of gebouw duidelijker, leesbaarder en voorspelbaarder kan maken?

Wens je een professionele check-up te laten uitvoeren voor je gebouw of interieur?

Nog een andere vraag die aansluit bij het aanbod van MiiLD?

Neem dan vrijblijvend contact met me op: info@miild.be