MiiLD | “Laad-me-met-rustpunten”©: het winnende idee van MiiLD en BlinkOut vzw
22388
post-template-default,single,single-post,postid-22388,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.6,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

“Laad-me-met-rustpunten”©: het winnende idee van MiiLD en BlinkOut vzw

Voor de campagne “Toegankelijkheid, iedereen wint”* van Inter Vlaanderen diende MiiLD samen met BlinkOut vzw een idee in voor een betere toegankelijkheid en meer rust in een wereld vol verandering en prikkels.

Op 4 mei 2019 werden alle winnende ideeën voorgesteld op het startevent in Antwerpen.

Heel fier om nu te kunnen vertellen dat ons idee ‘Laad-me-met-rustpunten’© geselecteerd werd in de categorie ’vrije tijd’ (en het zou ook in zoveel andere contexten toegepast kunnen worden):

Wat als we onze omgeving zouden kunnen doorweven met luwteplekken of stilteruimten waar mensen tot rust en tot zichzelf kunnen komen en nieuwe energie kunnen opladen, te midden van alle drukte? Die ervoor zorgen dat ze de noodzakelijke overgang kunnen maken van de ene situatie of omgeving naar een andere? Of als ontsnappingsplek of ‘plan B’ als het allemaal even teveel wordt?

Door het voorzien van luwteplekken, als een soort van anker- en oplaadpunten, kunnen we onze samenleving toegankelijker maken voor mensen die gevoeliger zijn voor prikkels en overprikkeling. Zo creëren we kansen om hen mee te laten beleven wat voor anderen heel vanzelfsprekend is. Ook ontstaan er zo meer mogelijkheden om anderen te ontmoeten, iets wat voor mensen met autisme vaak niet vanzelfsprekend is. 

Bovendien leert onze ervaring dat ook veel andere mensen baat hebben bij het voorzien van zo’n rustige ruimtes: om even tot zichzelf te komen, terug focus te vinden of even te ontspannen, weg van alle drukte. In onze droom zien we veel meer mensen ‘echt’ participeren, en moeten ze niet over hun grenzen gaan om deel te kunnen nemen aan de samenleving.

Bekijk hier het interview waarin Inge het idee voorstelt: bekijk interview

'Laad-me-met-rustpunten': waar je als mens kan opladen

Als voorbeeld van zo’n luwteplek willen we graag verwijzen naar de Stiltekamer in Gent, een initiatief van BlinkOut vzw: vroeger ondergebracht in Nest (tijdelijke invulling Oude Bibliotheek), nu vrij toegankelijk in het Blinkhuis.

Voor de inrichting, ontwerp en vormgeving van de Stiltekamer werd inspiratie geput uit de ervaring en expertise van mensen met autisme en persoonlijk betrokkenen. De realisatie kwam tot stand ism verschillende partners, o.a. ook MiiLD. Meer info over de Stiltekamer kan je hier vinden: Stiltekamer BlinkOut vzw Gent

 

Meer lezen over de campagne en de andere geselecteerde ideeën kan hier: Oorkonde voor beste oplossing

*Een campagne van Inter, samen met Radio 2 en de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.